ÇOÇUK ODASININ, ÇOÇUKLARINIZIN GELİŞİMİNDE ÖNEMİ
ÇOÇUK ODASININ, ÇOÇUKLARINIZIN GELİŞİMİNDE ÖNEMİ
İşte ideal bir çocuk odası hazırlamanın püf noktaları
Evin en karanlık veya en küçük odası çocuğun odası olsun’ düşüncesini terk ederek çocuk odalarına gereğinden daha fazla özenin önemin gösterilmesi gerekiyor. Her şeyden önce çocuk odası, çocukların özel alanları oldukları için rahat ve kullanışlı olmalıdır. Doğru hazırlanan çocuk odası, çocuğunuzun daha rahat uyumasını, oyun ve aktivite saatlerini daha iyi geçirmesini ve daha verimli ders çalışmasını sağlar. Çocuğunuzun odasını beğenmesi, ders çalışmasından uyku kalitesine kadar birçok konuyu etkilediği için çocuk odası düzenlerken belli kriterler göz önünde bulundurulmalı. Peki nedir bu kriterler? Çocuk odaları için önemli olan konuları sizler için bir araya getirdik.
Çocuk odasında yer alacak olan ürün ve malzemeler, üretilebilir, hijyenik, temizlenmesi kolay, kullanımı kolay, işlevsel, psikolojik yönden güven veren ve sağlam olmalıdır. Birçok özelliği ve niteliği bir arada bulunduran özellikler olmalıdır.
· Dayanıklı Sağlam ve olmalı
· Kullanışlı ve işlevsel olmalı gürültüyü önlemeli
· doğal ve boya atmaz ve su geçirmez olmalı
· Sağlıklı ürünler kullanılarak üretilmeli
· Çocukların hayal dünyalarını geliştirecek özellikte olmalı
· Çocuğa yapısına uygun ve özgün olmalı
· Çok seçenekli, eklenebilir, modüler ve hesaplı olmalı
· Renk açısından geniş yelpazeye sahip olmalı
· Kazalara sebebiyet vermemeli ve güvenli olmalı
· Temizlemesi kolay ve sağlıklı ve hijyenik olmalıdır.
Çocuk odasında zemin kaplama malzemesi de diğer ürünler kadar önemlidir. Çocuk düştüğünde yaralanmamalı, oyun ya da başka aktiviteler için uygun yüzey alanı olmalıdır. Sağlam, kolay temizlenebilir, sağlıklı özellikte olmalı gürültüyü önlemelidir. Çocuğun odasındamümkün olduğunca az eşya olmalı. Çocuğun yatağı boyuna ve kilosuna göre seçilmeli. Oyuncak rafları çok yüksek olmamalı çocuk kolayca erişebilmeli. Kitaplık, minder, masa, sandalye ve giysi dolabı yeterli olacaktır. Çocuk odasının duvarları çocuğun resimleriyle dizayn edilmeli. Çocuk odası aydınlatması için aydınlatma seçilirken çocuk odaları için özel üretilen ürünler olmasına dikkat edilmelidir. Fazla ışık çocuk sağlığını olumsuz yönde etkiler ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir.
Odayı boyarken renklerin gücünden faydalanın!
Renklerin çocuğunuzun psikolojik gelişimine önemli rol oynadığını unutmayın. Çocuğunuzun odasını boyarken karmaşık renklerden uzak durmaya çalışın. Genel olarak kız çocukları için pembe, erkek çocukları için mavi rengi seçme klasiğinden vazgeçerek çocuğunuzun en çok sevdiği renkleri kullanın. Açık renkli berrak, pastel tonları genel olarak tercih ederek odasını renklendirin.
Çocuk yatağı seçerken bu kriterlere dikkat edin!
Yatak seçimi yaparken orta sertlikteki yatakları tercih etmeye çalışın. Fazla sert seçimi yapılmış olan yataklar çocuğunuzun kas gelişimini olumsuz yönde etkiler. Yün yataklardaki girinti - çıkıntılar çocuğunuzun rahat uyuyamamasına sebep olur. Çocuğunuzun yatağını seçerken kenarlarında korumalık bulunmasına önem gösterin. Omurga gelişiminin sağlıklı ilerlemesi için yarı ortopedik yatakları tercih etmeye özen gösterin.
Bir çocuğun mutlaka odası olmalı mı?
Eviniz ne kadar küçük ve oda sayısı az olursa olsun, çocuğunuz için bir muhakkak bir oda olması gerekir. Genellikle evinizde yer olmadığı bahanesi, ayrı kalma, yalnız kalma korkusu ve daha büyümedi bahaneleriyle çocuğun odasının olmamasını gerekçe olarak kabul etmemeliyiz. Bu durumun çocuğunuzun da yanlış düşüncelere psikolojiye bürünmesine "benim anne babamın hayatında yerim yok” olarak algılamasına neden olabilir. Bu durumda önemli olan çocuğunuza yaşam alanınızda ve hayatınızdaki her şeyi vermeyi çalışmak yerine ona ait olanların çizgisini net olarak belirlemenizdir.
Her yer çocuğunuza ait! Ona alan oluşturun!
Çocuğunuz kendi alanını belirleyemez. Alanı belirmeye çalışırken anne ve babasına ihtiyacı vardır. Ebeveynleri olarak ona sınırları belli olmayan bir çerçeve oluşturduğunuz zaman çocuğunuz kendi ve eşyalarını hiçbir yere sığdıramaz. Her yer çocuğunuza aitmiş gibi davranırsanız, asında oda hiçbir yer ona ait değilmiş gibi hisseder. Bundan sebep çocuğunuzun aslında önce odasını belirlemeli sonrasında ise evinizin her yerine dağılmış olan oyuncakları her koşulda kendi odasında tutmalısınız.
Odası Nasıl Düzenlenmeli?
Şöyle bir durum var ki, o da çocuklarınızın odaları çoğunlukla büyük umutlarla, büyük heveslerle, boyut olarak büyük eşyalarla ve yüksek maddi yatırımlar yapılarak hazırlanabiliyor. Çocuklarınızın genellikle yaşadığı oda onun rahat hareket edebileceği ve bütün oyuncaklarına ebeveynlerinden bağımsız ulaştığı ve az, hafif eşyaların olduğu bir oda olmalıdır. Eğer çocuğunuzun kullandığı odasındaki dolabının kapı sayısı 2 den fazla ise i te orada bir sorun olabileceğini düşünebilirsiniz. Çocuğunuzun odasında bulunan diğer eşyalara, genellikle çocuklara sağlıklı uyku eğitimi verilmediği zaman kullanmadığı odayı kendi eşyalarımızla doldurabiliyoruz. Çocuğumuzun odaya alışmasını istiyorsak öncelikle odayı kendi eşyalarımızdan arındırmamız gerekir.
Çocuğunuzun en çok vakit geçirdiği yer neresi?
Çocuğunuz gece uykuna alıştırılmamış, sağlıklı bir uyku geçiremiyorsa, hala sizlerle beraber uyuyorsa, Öncelikle ona sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırmayı çalışın. Gece çocuğunuz kendi odasında uyumuyor olabilir. Peki, zamanını daha çok hangi odada geçiriyor? Çocuklar odalarına alışabilmesi için öncelikle ebeveynle o odada zaman geçirmeli ve keyifli oyunlar olmalıdır. Bir çocuk alanını belirlemeden önceki ihtiyacı ebeveynine yakın olmaktır. Bu nedenle anne baba ile çocuğu odasında keyifli oyunlar oynamalı odasına alıştırmalı ve gününün büyük bir kısmını odasına geçirmesinde yardımcı olmalısınız. Her evin ortak alanı salon olmalıdır. Salon herkesin ortak buluşma alanı ve beraber vakit geçirdiği yer olmalıdır. Bu nedenden dolayı salonun ortak alan olarak kullanılması, Evde yaşayanlar için özel eşyalarının salonda değil kendi odalarında bulundurması, tutması gerekir.
Ortak alanınız her zaman salon olmalıdır ve Salon Takımında yüzlerce model ve seçenek ile sizleri EVAC internet adresimize bekliyoruz..
Mobilya ve Eşya Seçerken Onunda Fikrini Alın!
Dinç uyanması ve rahat uyuması ve için çocuğunuza güneş alan bir oda da olmasını sağlayın. Halı seçerken sadece eşyalarla uyumlu olup olmamasına dikkat etmeyin. Kolay alev almayan, Anti-bakteriyel özellikte, leke tutmayan bir halı tercih edin. Çocuğunuzun da bir birey olduğunu eşya seçimi yaparken unutmadan mutlaka onunda fikirlerini de dikkate alın.
Çocuğunuzun eşyaya değil boş bir alana ihtiyacı var.
Çocuğunuzun odasını yeniden düzenleyin. Çocuğunuzun yaşadığı odada mümkün olduğunca az eşya olsun. Yatağı kilosuna ve boyuna göre, oyuncaklarını koyduğu raflar, bir kitap bölümü, minderi, yaşına ve boyutlarına uygun tasarlanmış masa, sandalye ve ufak bir kıyafet dolabı yeterlidir. Bu belirtilenlerin öncesinde eğer çocuk odasının büyük bir kısmını yatak ve dolap kaplıyorsa bu belirtmiş olduğumuz eşyaları küçültmeniz gerekmektedir.Çocuk odası düzenlerken duvarları boş bırakmayın. Çocuk odasında duvarlar çocuğunuzun kendi resimleri ve hayal dünyasını geliştirecek tablolar da kullanın.
Elektronik cihazlardan ve ürünlerinden uzak durun!
Çocuk odasında telefon dâhil elektronik hiçbir ürünü sokmayın. Orası onun kendi oluşturduğu, belirlediği alan ve elektromanyetik dalgalar oluşturan cihazlardan ne kadar uzak olursa çocuğunuz için o kadar sağlıklı bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.
Çocuğunuz ile birlikte bebekliğinden kalan oyuncakları kaldırın.
Düzenli olarak çocuğunuzun yaşına uygun olmayan, yaşı geçtiği eşyaları çocuğunuz ile birlikte toplayın, ayırın ve ihtiyaç sahiplerine gönderin.
Süs eşyalarını ve objeleri çocuklarınızın odasından uzak tutun.
Çocuk odasında olan tüm eşyaların çocuğunuz tarafından kullanabilir olmalıdır. Bu sebepten dolayı süs eşyaları yerine daha çok işlevsel ve çocuğunuz tarafından kullanılabilir eşyaların odasında olmasına dikkat edin.
Çocuğunuz gelişiminde Melatonin hormonu için karanlığa ihtiyaç vardır.
Sağlıklı bir uyku alışkanlığına sahip olabilmesi için çocuğunuzun akşam en geç 9.30 da uykuya dalmalı ve uykuya dalacağı odasının karanlık olması gerekir. Melatonin hormonun sağlıklı bir şekilde salgılanabilmesi için odanın karanlık olması şarttır. Bu sebeple sağlıklı büyüme hormonunun salgılanması için çocuğunuz erken yatmalı, sağlıklı melatonin hormonunun salgılanması için ise karanlık bir ortama sahip olması gerekmektedir.
Çocuk Gelişiminde Çocuk Odasının Önemi
Çocuklar bedensel ve zihinsel olarak gelişimlerini iki yönlü tamamlar. Bedensel gelişim; kilo ve boy artışı, zihinsel olarak ise anlama ve öğrenme becerilerini geliştirmesinden oluşmaktadır.
Bedensel ve zihinsel olarak çocuğun gelişimi iki yönlüdür. Bedensel gelişimi; kilo- boy artışı, zihinsel gelişimi ise anlama ve öğrenme yetilerinin ilerlemesi, artmasıdır. Bir çocuğun doğru gelişimi iyi tasarlanmış bir çevreyle paralel olarak doğru orantıdadır. Çocuk odasını hazırlarken, çocuğun yapısı, gelişimi ve ihtiyaç duyduğu şeyler göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuk kendi alanını tam anlamıyla kavrayamaz, alanını bilemez ve belirleyemez. Çocuğun vaktinin çoğunluğunu geçirdiği yer odası ve bu odada yer alacak mobilyalar çocuğun fiziksel çevresinde uyarıcı bir rol üstlenmekte. Doğru hazırlanan fiziksel çevre, çocuğun zihinsel gelişimi üzerinde de önemli bir role sahiptir. Çocuk bu mekânda öğrenme ve oyun oynama eylemlerini bir arada gerçekleştirebilmelidir. Bu sebeple çocuk odası ilk önce çocuk için tasarlanmış, hazırlanmış bir mekân olmalıdır.
Çocuk Odasının Yarattığı Psikolojik Sonuçlar
Çocuk odasının sıradanlıktan uzak, hareketli ve renkli olması, düşünce özgürlüğü olan yetenekli bireyin yetişmesinde ilk adımı teşkil etmektedir. Çocuğun büyüme çağında iken arkadaşları ile olan ilişkisinde birbirleri ile kıyaslama yapmaları ve bundan etkilenme payları oldukça yüksektir. Çocuğun psikolojik olarak kendisini yıpratmaması için, kendini dinlemesi ve özgürce, rahat vakit geçirebilmesi için odası çok önemlidir. Çocuk odası çocuğun sorumluluklarını erkenden almasında da öncüdür. Oyuncaklarını düzenli bir şeklide toplaması ve tutması, yatağını toplama alışkanlığının kazanılması, oyun oynadığı alanı her seferinde düzenli ve tertipli olarak bırakması gibi. Çocuk psikolojisinin gelişimi ve sağlıklı bir bireyin gelişmesi için, çocukların hayal gücünün desteklenmesi ve yaşadıkları ortam sevmeleri gerçekten çok önemli etkenlerdir.