Döşemelik Kumaş Çeşitleri Ve Özellikleri
İç Mimar Sema Düzenli |
Kumaş Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Keten Kumaşlar
Keten kumaşlar döşemelik kumaş çeşitleri içerinde en fazla kullanılan kumaş türlerindendir. Esnememesi ve çok dayanıklı olması nedeniyle döşemelik kumaş olarak en çok kullanılan kumaş çeşitlerindendir. Güneş ışınlarına karşı dayanıklıdır. Toz çekmez ve kendini hemen bırakmaz. Ses ve ısı yalıtımında da kullanılabilir. Pamuktan bir kaç kat daha sağlam ve parlaktır. Parlaklığı yüzünden yansıma özelliği taşır, ayrıca ısıya dayanıklıdır. Özellikle Modern koltuklarda sentetik keten kumaş kullanımı oldukça yaygındır.
Şönil Kumaşlar
Adını kadifemsi ve tüylü yüzey kazanılması için şönil iplikten alan kumaş çeşididir. Şönil kumaşlar genellikle sabit koltuk döşemelerinde kullanılır, uzun süreli kullanımlar için idealdir. Birçok koltuk modelinde karşımıza çıkmaktadır. Sıkı bir dokuması olan şönil kumaş, polyester veya pamuklu olarak üretilir. Düz şönil kumaşlar mobilya ve diğer kullanım alanlarında hav efekti nedeni ile tok bir görünüm verir. Ürün iplik özelliğinden dolayı kolay temizlenir.
Nubuk, işlenmiş bir deri türüdür. Üst yüzeyi zımparalanarak şekillendirilmiş olup alt yüzeyi polardır. Eskitme yapılmış gibi bir görüntüsü olmakla birlikte kadifemsi dokuya sahiptir. Deri koltukların klasik görüntüsü bu işlemle sportif hâle getirilmiştir. Özellikle modern oturma gruplarında döşemelik kumaş olarak kullanılmaktadır.
Tay Tüyü Kumaşlar
Kadife kumaşa benzerliğiyle, yumuşak dokusu ve konfor sağlaması sebebi ile doğallık hissini verebilen tay tüyü döşemelik kumaş, seçkin koltuk tasarımlarında döşemelik kumaş olarak tercih ediliyor. Tüylerin yönlerinden dolayı kendinden desenli bir hava vermesi ve ortamın ışığına göre renk geçişleri sağlaması tay tüyü döşemelik kumaşların modern koltuk gruplarında çok tercih edilmesini sağlamaktadır. Koltuk takımlarının öne çıkmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri de kumaş seçimidir.
Deri Kumaşlar
Hayvanlardan yüzülen ve tabakhanelerde işlenmeye hazır olan deriye ham deri denir. İşlemden sonraki haline de mamul deri denir. Giyim, ayakkabı sektöründe, saraciye, mobilya döşemede ve otomotiv döşemede kullanılır.
Koltuk kumaşı söz konusu olduğunda ilk akla gelen seçeneklerden biridir. Özellikle chester koltuk takımlarına deri koltuk kumaşının fazlasıyla yakıştığını söyleyebiliriz.
Flok Süet Kumaşlar
Süet tay tüyü kumaş kullanıldığı yerlere zenginlik katan renk desen ve dokuma farklılıklarının birleştirildiği özel bir tüketim kumaşıdır. Başta giyimlik, döşemelik ve ev tekstilinde olmak üzere birçok farklı kullanım alanında uygulanır.
Moher Kumaşlar
Hammaddesi keçi yünü
olan moher kumaş, en kıymetli kumaşlar arsında yer almaktadır. Çok ince ve
parlak yapıdadır. Mobilya sektöründe sandalye döşemelerinde kullanılır
diyorlar.
Akrilik Kumaşlar
Döşemelik akrilik
kumaşlar genel olarak dış mekânlarda, bahçe mobilyalarında minder, şezlong
kumaşı olarak tercih edilir. Akrilik kumaşların su itici özelliği vardır.
Güneşe karşı dayanıklı bir kumaş türüdür.
Alkantara Kumaşlar
Alkantara kumaşlar,
%60 polyester ipliklerden ve %40 poliüretan iplik ile karıştırılarak elde
edilen bir kumaş çeşididir. Sağlam ve yumuşak yapılı bir
kumaştır. Perdeler, duvar kaplamaları, kanepe ve koltuk döşemelerinde
kullanılır. Silinerek temizlenebilir. Kuru temizleme de yapılır. Yat döşemesi
ve otomobil döşemesinde de tercih edilir.