HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mobilya Üretiminde Kullanılan Malzemeler (Ahşap Özelinde)

16-07-2021 15:59
Mobilya Üretiminde Kullanılan Malzemeler (Ahşap Özelinde)

 

Mobilya üretiminde belli bir tarih sürecinden beri ahşap malzemesi kullanılmıştır. Doğada bulunması özelinde kullanışlı olmuştur. Doğal kaynakların tüketimi endüstri devriminin ardından haliyle artışa girmiştir. Bu artış mobilya üretiminde de kendini göstermiştir. Bundan kaynaklı olarak ahşap materyali azalmış ve çok daha kıymetli hale gelmiştir. Teknolojik gelişmelerin de verdiği olanakla ahşap farklı kimyasal maddeler de karıştırılarak ahşap esaslı maddeler üretilmiştir. Üretilen ahşap levhalar ağaç türü, kullanılan kimyasallar ve kalitesine göre sınıflandırılmaktadır. Bunlar; sunta (yonga levha), Mdf, kontrplak, gibi piyasada en çok kullanılan levha çeşitleridir. Mobilya üretiminde bu levhalar ve masif ahşap dışında başka bütünleyici malzemeler de bulunmaktadır. Ayna, mermer, Cam, pleksiglas, çeşitli metal unsurlar ve dekoratif süsler ahşap ile kullanılabilmektedir.

Bunlara ek olarak ; Kulp, bağlantı elemanları, vidalar, kilitler, menteşeler, çekmece rayları, kayar kapak mekanizmaları ve aydınlatma elemanları gibi temel yardımcı malzemeler bulunmaktadır. Koltuk, yatak başlıkları, sandalye oturak ve sırt bölümü, dolap ya da konsol kapak yüzeylerinde ise tekstil ürünleri kullanılmaktadır.


 
MDF
 
SUNTA
 
KONTRPLAK
 
CAM

 

 
MERMER 
 
AYNA
 
METAL

 

 

 

Ağaç, kökleri toprağın altında bulunan, gövdesi kalın bir örtü ile kaplı ve üzerinde yaprakları bulunan bitkilerdir. Ağaç 3 bölümden oluşur. Bunlar; kök, gövde ve taç kısmıdır. Mobilyada çok kullanışlı olmasıyla bilinen ağaçlar belli bölümlerinden kullanılarak bizlere mekan yaratma noktasında imkan sunmaktadır. Kök, ağacın toprak altı kısmıdır. Gövde, bütün ağırlığı meydana getiren bölümdür. Taç, ince dal ve yapraklardan oluşur. Tüm bunlar doğal halinde verdiği estetikliği bizler için mobilya olma durumunda da sunmasıyla sürdürülebilir olmaktadır.

Ahşap en eski yapı malzemesi olarak barınma, korunma gibi ihtiyaçları sağlayan doğal yapı malzemelerinden biridir. Tarihin en derin noktalarından oyma işlemleriyle şekil verilen ağaç birçok çeşit olarak farklı ürünlere kaynaklık etmiştir. Odunun hammaddesinden çok sayıda kullanım imkanı sağlamaktadır. Bu kullanım alanları; yapı üretimi, dekorasyon işleri, mobilya, masif ahşap kullanımı, yonga levha, kontrplak benzerleri şeklinde sıralanabilir. 

 

 

MOBİLYA MALZEMESİ OLAN AHŞAP

Mobilya üretiminde ahşap 2 şekilde kullanılmaktadır. Bunlar;

Masif ahşap

Kompozit levhalar

olarak sıralanmıştır.

 

MASİF AHŞAP

Masif ahşap, ağaç kesildikten sonra hiç bir kimyasal işlem uygulanmadan sadece ham tomruktan biçilerek elde edilen ahşaba denilmektedir. Yani aslında belki de en doğal haliyle bulunan halidir. Bazı ağaç türleri daha yumuşak bir yapıya sahipken bazıları ise daha sert yapıdadır. Değişkenlik göstermeleri çeşitlenmelerini doğurmuştur.Bu da bize kullanım alanı farklılığı sağlamaktadır. Masif ahşap ürünleri özellikle mobilya ve inşaat sektöründe daha çok kullanılmaktadır. Masif ahşap dayanım açısından oldukça iyidir. Bu özelliğinden kaynaklı bu alanda yoğun kullanılmasına olanak sağlamıştır.

 

KOMPOZİT AHŞAP

Ağacın (tomrukların) makinelerden geçirilmesiyle elde edilen ağaç parçalarının tutkallanarak, lif yönlerine dik olacak şekilde üst üste getirilip, preslenmesiyle elde edilen kontrplak levhalardır (Aslan, 2018).

Ahşap kompozit, birden fazla malzemenin ve kimyasal bileşimlerin karışımından oluşan ahşap esaslı bir malzemedir. Bu malzemeler oluşurken ahşap tozu (talaş), ahşap yongaları, tutkallar, plastik (PVC) ve kimyasal bileşim karışımından oluşturulmaktadır. Kontrplak, MDF, sunta ve kaplama gibi diğer malzemeler bazı kimyasal yapıştırıcılarla karıştırılarak ve preslenerek elde edilmektedir.

AHŞABIN KORUNMASI

Masif ahşap organik bir malzemedir. Bu malzeme bulunduğu ortam itibariyle sıcaklık, nem ve rutubet etkileriyle bazı bakteri, böcek ve mantarların saldırısına maruz kalmaktadır. Bu sebeple ahşabın dayanımını zayıflatıp, zaman geçtikçe yorulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden ilk önce ahşabın korunması için bozulma nedenleri bulunup, korunması için önlemler alınması gerekmektedir. Ahşap malzemesi kullanım alanlarına göre bazı bozucu etkilere maruz kalmaktadır. Ahşabın üzerindeki koruyucu maddeler zamanla yok olacağı için çevresel kirlenmelerin etkileriyle yüzeyinde bazı lekeler, tortular ve çatlaklıklar oluşmaktadır. Bu kusurları ise mekanik ve kimyasal temizleme yöntemleri uygulayarak korunmaktadır (Çelik, 2013).


 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.